Een kunstwerk van een gevel

Bestel uw gratis staal

Robuust, duurzaam en onderhoudsarm: dat waren de voorwaarden voor de nieuwbouw van de Christophorus-school in Mülheim-Kärlich (Duitsland). De panelen van Rockpanel bleken aan al deze eisen te voldoen. Daarnaast hadden ze nog een ander groot voordeel: het was mogelijk om er een prachtig kunstwerk in te graveren, zonder dat materiaal daarvoor extra behandeld hoefde te worden. 

Traditie en toekomst

Het oude schoolgebouw, gebouwd in 1907, bleek niet meer gerenoveerd te kunnen worden en maakte plaats voor een school die klaar is voor de toekomst. Hoewel het gebouw, afgewerkt met Rockpanel Metallics en Colours een moderne uitstraling heeft, bleef er toch ruimte voor traditie. De gevels vertellen nu het verhaal van de heilige Christophorus, naamgever van de school.

Reliëfkunstwerk in de gevel

Het kunstwerk dat prijkt op de gevels van de Christophorusschool is een ontwerp van het kunstenaarsduo Elke Pfaffman en Stefan Kindel. Het toont hoe Christophorus door het water beweegt, terwijl hij het Christuskind draagt. Zowel de wereldbol die het kind draagt als de afbeelding van de continenten symboliseren hoe Christophorus de last van de hele wereld op zijn schouders draagt. Naast de christelijke symboliek biedt het kunstwerk ook een andere interpretatie: de verbinding van het kind met de wereld en de toekomst.

Klaar voor de toekomst

Het ontwerp werd 2 mm diep in de gevelpanelen (Rockpanel Metallics grafietgrijs, 10 mm Durable) gefreesd als een grafisch reliëf. Dat gebeurde met een CNC-machine. Het reliëf was in eerste instantie geel van kleur, maar kreeg onder invloed van het weer binnen enkele weken een warme, donkerbruine tint. Omdat het plaatmateriaal ongevoelig is voor vocht en temperatuur, was er na het snijden en frezen geen speciale behandeling nodig. Ook zijn de platen dimensiestabiel en zeer kleurvast. Hierdoor kunnen niet alleen de huidige scholieren genieten van de prachtige gevel, maar ook de vele toekomstige generaties van Mülheim-Kärlich.

The Christophorus school in Mülheim-Kärlich (Germany) with (engraved) Rockpanel Metallics and Rockpanel Colours exterior cladding boards

Credits

Klant
Gemeente Mülheim-Kärlich, Duitsland

Architect
Raphaela Adler, Verbandsgemeindeverwaltung Weißenthurm

Montage
Werhand GmbH & Co. KG

Freeswerk
KON-THERM GmbH

Artistiek ontwerp
Elke Pfaffmann & Stefan Kindel

Gevelbekleding
Rockpanel

rockpanel