Studentenresidentie Kotville: opvallende gevel in evenwicht met de omgeving

Hoe vind je de balans tussen opvallen en toch in de omgeving opgaan? Dat was het vraagstuk waar  BAU architectenbureau B. & C. Coussée mee te maken kreeg bij het ontwerp voor Kotville. Deze studentenresidentie in Brugge ligt tussen een expresweg en een wijk met eengezinswoningen. Het gebouw moest daarom tegelijk opvallend en zichtbaar zijn, zonder dat het onrustig zou worden. Dit resulteerde in een ontwerp waarbij de gevelplaten van Rockpanel van dichtbij gezien overlopen in de omgeving, terwijl het gebouw zelf van op afstand duidelijk in het oog springt.

Gevelplaten in hout en groen

Hoewel Kotville bestaat uit 125 kamers, ziet het in verhouding grote gebouw er toch niet massief uit. Om het geheel een herkenbare menselijke dimensie te geven, werd het opgedeeld in kleinere volumes.

De samenwerking tussen het architectenbureau en Rockpanel startte al in het plannings- en ontwerpproces. Rockpanel hielp de architecten bij het verstrekken van informatie aan de autoriteiten. Dit was bijzonder belangrijk omdat omwonenden aanvankelijk bezwaren maakten tegen de omvang van het project en bang waren dat het gebouw visueel niet in de omgeving zou passen.

Een gedurfd visueel statement

De architecten wilden een gedurfd visueel statement maken dat de prominente positie en levendige studentensfeer zou benadrukken, maar streefden met het gevelontwerp ook naar een evenwicht met de naburige gemeenschap en haar bezorgdheden. Voor de gevel kozen ze verschillende groenschakeringen uit het Rockpanel Colours-assortiment.  Om de nuances van groen nog beter te laten uitkomen, gebruikten zij ook Rockpanel Woods van de ‘Oak’-serie. Voor de bekleding werden “patchwork” en potdekselwerk gebruikt om nog meer textuur en diversiteit toe te voegen. 

Duurzame gevelbekleding voor studentenresidentie

Naast een visueel aantrekkelijke en interessante gevel waren duurzaamheid en rationeel energiegebruik belangrijke redenen om voor Rockpanel gevelplaten te kiezen. BAU architectenbureau B. & C. Coussée noemt het lage gewicht, de eenvoudige installatie, de lage onderhoudskosten en de geringe uitzetting van Rockpanel-platen als factoren die de keuze bepaald hebben. De platen werden op maat geleverd om de hoeveelheid snijafval zo veel mogelijk te beperken. Beter voor het milieu én de kosten. 

rockpanel