Vervallen loods wordt stralende showroom

Van oude loods tot modern magazijn in slechts negen maanden tijd. Dat is het indrukwekkende resultaat van de verbouwing die dit pand van Waterbedrijf Groningen in Hoogezand onderging. Architectenbureau Team 4 tekende voor het ontwerp van deze ingrijpende herbestemming. Het meest in het oog springt de gevel van glas en blauwe, witte en zilveren vlakken. Hiermee sluit het pand perfect aan op de duurzame missie van het waterbedrijf én de ligging aan het Winschoterdiep kanaal.

Uniek ontwerp

De inspiratie voor het ontwerp werd gauw gevonden: water! Het past niet alleen perfect bij de core business van Waterbedrijf Groningen, maar ook bij de ligging aan het Winschoterdiep. Architect Nico Visser koos ervoor om de schittering van het water als uitgangspunt te nemen bij de vormgeving van de gevel. “We hebben gekozen voor Rockpanel Colours gevelbekleding in de blauwe huisstijlkleuren van de opdrachtgever, aangevuld met zilveren en witte panelen. Zo zijn we erin geslaagd de schittering van het water op de gevel te visualiseren. Als het begint te schemeren, komt de gevel tot leven dankzij blauwe LED-lijnen die zijn verstopt in de overgangen van de kleurvlakken.”

Bijzonder materiaalgebruik

Een van de wensen van de opdrachtgever was dat de panelen met schroeven bevestigd zouden worden. Dat was mogelijk met Rockpanel Colours. “We konden kiezen voor klein bevestigingsmateriaal dat ook nog eens in dezelfde RAL-kleur geleverd werd. Hierdoor krijg je vanuit esthetisch oogpunt het beste resultaat. De platen zijn bovendien te bestellen in vrijwel iedere denkbare RAL-kleur, waaronder die van het waterbedrijf”, vertelt de architect. “We hebben in het verleden al meerdere projecten met deze gekleurde panelen uitgevoerd, en die staan er ook vandaag nog prachtig bij. Geen verkleuring, vervorming of andere problemen, ondanks dat de platen 24 uur per dag aan de elementen worden blootgesteld.”

 

Voor de renovatie

Na de renovatie

Showroom voor het Waterbedrijf

Het gebouw is inmiddels opgeleverd en het resultaat stemt alle betrokkenen meer dan tevreden. Visser: “Het eindresultaat is veel meer dan alleen een bedrijfsloods, het is als het ware een echte showroom voor het Waterbedrijf. Een locatie die niet alleen laat zien wat het Waterbedrijf nu is, maar ook hoe ze naar de toekomst kijkt.”

 

The Groninger Water Company in Hoogezand with Rockpanel Colours facade cladding

De feiten

Architect
TEAM 4

Aannemer
Van Wijnen

Verdeler
Jongeneel

Product
Rockpanel Colours

rockpanel