Natuurlijke gevel verankert nieuwe woonwijk in omringend landschap

Op het terrein van de Sint-Servatiuskerk in het Brabantse Wijbosch zijn onlangs de deuren geopend van nieuwbouwproject De Beukenhof. Dit nieuwe woonwijkje kenmerkt zich door een stoere, eigentijdse architectuur, maar sluit door slim gebruik van natuurlijke materialen ook naadloos aan bij het omringende landschap.

De Sint-Servatiuskerk in Wijbosch is halverwege 2013 in onbruik geraakt. De pastoors en kapelaans verdwenen, wat overblijft is een ruim erf met imposante bakstenen kruiskerk uit de jaren vijftig. Een kansrijke locatie voor woningbouw, én een grote uitdaging, aldus Jeroen Bestebreurtje, eigenaar van ontwikkelaar Abeco, die de herbestemming heeft uitgevoerd.  Woudstra Architecten tekende voor het ontwerp. 

Passend in de omgeving

Op het aangrenzende hofje zijn vijftien nieuwbouwwoningen gebouwd. Woudstra: “De woningen vormen als het ware een hoefijzer om de drie monumentale beuken waaraan het project haar naam ontleent heen. In de ‘opening’ van het hoefijzer staat de kerk, waardoor de woningen samen een kring vormen. We hebben de woningen bovendien in opbouwende hoogte richting de Sint-Servatius geplaatst: patiowoningen voor senioren aan de rand, vervolgens rijwoningen voor starters en de grotere, twee-onder-éénkappers en vrijstaande woningen voor mensen met een wat ruimer budget dichterbij de kerk. Zo creëren we een natuurlijk verloop.”

Natuurlijke uitstraling dankzij slim materiaalgebruik

De woningen zijn vervolgens verankerd in de omliggende natuur door slim materiaalgebruik voor gevel en dak. “In deze groene omgeving liggen materialen met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling voor de hand”, vertelt Woudstra. “Rustige kleuren, zoals rood, grijs, bruin, geel maar ook pastel. En bijvoorbeeld houten gevelelementen. De kleuren hebben we doorgevoerd, maar met het oog op de doelgroep, viel de houten gevel al gauw af. Senioren, maar bijvoorbeeld ook jonge gezinnen, willen zich niet bezighouden met schuren en schilderen van een onderhoudsgevoelige gevel, maar genieten van hun vrije tijd.”

De gevel is daarom opgetrokken uit roodbruin gebakken steen, afgewerkt met Rockpanel Woods panelen. Bestebreurtje: “Deze panelen hebben dezelfde warme uitstraling van hout, maar zijn net zo duurzaam als steen. De platen worden bovendien geleverd met een zelfreinigende coating, zodat ze hun kleur en frisse uiterlijk jarenlang behouden. Al met al een gevel waar de bewoners qua onderhoud nauwelijks naar om hoeven te kijken.”

Verwerkbaarheid grote plus

De verwerkbaarheid van het materiaal was een belangrijk argument om Rockpanel te kiezen. Bestebreurtje vertelt: “We hebben de Rockpanel Woods panelen geïnstalleerd in verschillende lengtes, hoogtes en een melange van natuurlijke kleuren. In de natuur vind je tenslotte weinig geometrische vormen. Rockpanel Woods panelen zijn flexibel en robuust genoeg om op vrijwel elk gewenst formaat en in elke vorm toe te passen. Samen met de uitgebreide waaier aan kleuren die er mogelijk zijn, was het voor ons een logische keuze. Zo konden we de natuur precies zo nabootsen als we wilden: levendig, verrassend en onvoorspelbaar in vorm en kleur.” 

Indrukwekkende herbestemming

Het gebruik van uit steenwol geperste gevelpanelen past ook goed bij de duurzame insteek van De Beukenhof. Woudstra: “Alle woningen in de Beukenhof zijn aangesloten op een individueel warmte- en koelingssysteem met energiezuinige aardwarmtepompen. Daarnaast heeft elke woning een lessenaarsdak dat ruim voorzien is van zonnepanelen. Maar de grootste duurzame winst behalen we natuurlijk met de transformatie van een bestaand gebouw naar een levendige woonomgeving waarin het goed vertoeven is.” 

rockpanel