Rockpanel als ideale geveloplossing
De architecten bleven trouw aan de duurzame insteek die ze ook al in de eerste fase van het Bebat-project hanteerden. Dit resulteerde niet enkel in de installatie van een warmtepomp, klimaatplafonds, balansventilatie met warmteterugwinning, regenwaterrecuperatiesystemen en ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing, maar ook in de realisatie van een performante, ecologisch verantwoorde buitenschil. Zo werden de bestaande voor- en zijgevel in geïsoleerde binnendozen met stalen gevelbekleding bijkomend bekleed met Rockpanel. “Basalt, het overvloedig beschikbare vulkanische gesteente dat de basis vormt van Rockpanel-gevelbekleding, is een duurzame grondstof die op een verantwoordelijke manier wordt gewonnen. Het is een uniek materiaal met veel waardevolle eigenschappen: lange levensduur, weer- uv- en vuilbestendig, onderhoudsarm, zeer brandveilig …”, legt Peter Mertens uit.
Voor de nieuwe gevelbekleding van de uitbreiding zocht Architects in Motion tevens naar een materiaal dat visueel aansloot bij de antracietkleurige silexbetongevel van het hoofdgebouw. “Vandaar de keuze voor Stones-panelen in de kleur iron grey smooth”, zegt Peter Mertens. “Bovendien was ook het lichte gewicht van de Rockpanel-bekleding een doorslaggevend argument, zonder in te boeten op technische parameters zoals isolatie en luchtdichtheid. Door de combinatie van een beperkte milieu-impact, een compatibele look-and-feel en gewichtsbesparing kwam dit materiaal dus als ideale oplossing uit de bus. Rockpanel heeft ons vervolgens uitstekend ondersteund in het verdere proces. De bouwheer vroeg heel wat staaltjes op alvorens finaal te beslissen, maar dat vormde geen enkel bezwaar. Bovendien kregen we enkele prima suggesties toen we op zoek gingen naar een geschikte uitvoerder. De keuze viel uiteindelijk op AD Schrijnwerkerij, dat al veel ervaring had met het materiaal en de toepassing ervan.”
Fraai eindresultaat dankzij vakkundige plaatsing
AD Schrijnwerkerij kreeg de opdracht om de Rockpanel-bekleding aan te brengen en stond daarnaast ook in voor de afwerking van de omkaderingselementen rond de raam- en deurgehelen. “Allereerst hebben we de bestaande betongevel uitgerust met een dubbel houten regelwerk met CLS-kepers, waarop we Rockpanel-stroken van 10 centimeter breed bevestigd hebben. Vervolgens hebben we de Rockpanel Stones-gevelpanelen verticaal verlijmd, inclusief insectenprofielen waar nodig. Het ging om 116 stuks in totaal (32 in formaat 8 x 3050 x 1200 en 84 in formaat 8 x 2500 x 1200), goed voor een totale oppervlakte van 370 m². Tot slot hebben we de omkaderingselementen toegevoegd”, licht schrijnwerker Nicky Aubroeck toe. “Het was de bedoeling om de omkaderingselementen piekfijn uit te lijnen met de gevelpanelen, dus dat vergde wel wat puzzelwerk. Al was dit zeker niet onoverkomelijk, met dank aan de vlotte verwerkbaarheid van de Rockpanel-bekleding. Het is erg fijn om ermee te werken, we hebben er nog nooit problemen mee gehad. Het zijn mooie vlakke platen die niet vervormen – in tegenstelling tot bepaalde andere beplatingsmaterialen – dus zeker als je ze moet verlijmen, is dat een enorm voordeel.”
Niet enkel AD Schrijnwerkerij is in de wolken met het fraaie eindresultaat. Ook Architects in Motion blikt erg tevreden terug op dit bijzondere project en de realisatie van de nieuwe gevel. “Op zich was het geen al te grote ingreep, maar de impact ervan was wel meteen merkbaar. De Rockpanel-gevelbekleding geeft de industriële site – en Villa Pila in het bijzonder – extra allure. Dat ze ook nog eens perfect binnen het duurzame plaatje past dat Bebat voor ogen had, is de kers op de taart”, besluit Peter Mertens.