De Lijn

In het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen 2020 werd in opdracht van de vervoersmaatschappij “De Lijn” een nieuw stelplaatscomplex gebouwd dat de draaischijf wordt van de nieuwe tramverbindingen tussen het centrum en de oostelijke periferie van de stad. De architectuur is een creatie van architectenbureau ARCHILES uit Geel (projectarchitect Steven Donné) die onder meer bij ROCKPANEL de inspiratie en het materiaal vond om zijn idee op een efficiënte, duurzame en esthetisch verantwoorde manier vorm te geven.

"De nieuwe stelplaats is in de eerste plaats een functioneel project," aldus architect Donné. "Het is ontworpen op basis van een concreet sporenplan. Er moest onder andere ruimte zijn voor 50 tramstellen. De trams moesten vlot in en uit kunnen rijden. En er moest rekening gehouden worden met de toekomstige uitbreiding van zowel de sporenstructuur als het gebouw zelf. Het complex omvat een grote stelplaats, een werkplaats en een kantoorentiteit. Het was de bedoeling dat die samen één ruimtebesparend, onderhoudsvriendelijk en kostenefficiënt geheel zouden vormen. In dat opzet zijn we geslaagd."

ROCKPANEL en de dynamiek van de mobiliteit

ROCKPANEL maakte van meet af aan deel uit van het architectenplan. "ROCKPANEL hangt als een gordijn om het gebouw heen. De unieke buigzaamheid van de gevelplaat maakte het mogelijk om precies de gewenste, glooiende beweging in de structuur te brengen. Het gebouw begeleidt als het ware het verkeer. Het is opgevat met de dynamiek van de tram als uitgangspunt."

De ROCKPANEL platen zijn over elkaar heen gemonteerd. Daardoor ontstaat een strak en toch frivool lijnenspel dat de functie van het gebouw letterlijk 'onderstreept'. In de mantel werd een specifiek element verwerkt dat verwijst naar het logo van “De Lijn”. Architect Donné: "In het logo zit een donkere vlek, een veeg. Die wilden we op een organische manier in de gevel integreren door het aanbrengen van perforaties en de positionering van de 'paneel naden'. Overdag zie je het kleurenverschil meteen. 's Avonds en 's nachts vloeit het licht van binnen naar buiten waardoor precies dàt specifieke onderdeel van het logo zichtbaar wordt."

Het resultaat van een voortdurende samenwerking

De mogelijkheid tot perforeren, samen met de makkelijke verlijm- baarheid en het onderhoudsvriendelijk karakter van de plaat waren extra redenen om voor ROCKPANEL te kiezen. Maar wat architect Donné ook en vooral onthoudt, is het meedenkend vermogen van ROCKPANEL. "Het team van ROCKPANEL heeft enorm meegewerkt om het onmogelijke mogelijk te maken. We hebben regelmatig met alle betrokken partijen rond de tafel gezeten om samen naar haalbare oplossingen te zoeken. Zo is er heel actief meegezocht naar de gradatie van perforatie om het effect concreet te kunnen beoordelen. ROCKPANEL heeft ook een proefopstelling gebouwd, zodat het allemaal zichtbaar en meetbaar werd."

 

ROCKPANEL Metallics als metafoor voor “De Lijn”

ROCKPANEL Metallics bleek het beste te beantwoorden aan de decoratieve ideeën en de wensen van de architect. "ROCKPANEL Metallics levert een heel mooi lichtspel op. Precies wat we wilden. De plaat heeft alle voordelen en kenmerken van het basisproduct en is anti-graffiti behandeld. Niet onbelangrijk voor een openbaar gebouw... "

Het resultaat is een complex waarin de tram weliswaar the hero is, maar waardoor ook de werknemers van “De Lijn”, de passagiers en de passanten worden gecharmeerd en geboeid. Een uitzonderlijk staaltje van creativiteit, efficiëntie en duurzaamheid, getekend: “De Lijn”, ARCHILES architectenbureau en ROCKPANEL.

 

 

 

               

rockpanel