Renovatie appartementencomplex combineert brandveiligheid met design

Voor veel architecten is het een uitdaging om gebouwen te ontwerpen die niet alleen al hun designdromen vervullen, maar ook optimale brandveiligheid garanderen. Er zijn verschillende manieren om aan de regelgeving op het gebied van veiligheid te voldoen, maar wat is de beste optie als je niet wil inleveren op design?

Innovatieve gevelbekleding 

Vanwege de grote hoogte, de woonbestemming en het grote aantal ramen was voor architecte Morawiec direct duidelijk dat brandveiligheid een belangrijke rol zou spelen bij de renovatie van de Bièvre-torens, gelegen in een voorstad bij Parijs. “Nadat we een grondig onderzoek hadden gedaan, kwamen we uit bij een combinatie van steenwolisolatie van ROCKWOOL en Rockpanel Woods en Colours als gevelplaten.” Het was voor het architectenbureau de eerste keer dat ze met deze innovatieve oplossing werkten, maar zeker niet de laatste: ze zijn erg enthousiast over het resultaat.

De uitstraling van hout, gemaakt van basalt

Omdat de woontorens sterk verouderd waren, lag er ook een duidelijke focus op het verbeteren van het uiterlijk van de gebouwen. Het architectenbureau stelde twee ontwerpen voor aan hun klant, woningstichting Hauts-de-Bièvre Habitat. “Bij de eerste optie zouden de verschillende kleurtinten in elkaar overlopen en de tweede optie zou eigenlijk meer een chocoladefontein worden. De keus viel op het tweede ontwerp en dat werkt enorm goed. De Rockpanel Woods-panelen zijn bijna niet van echt hout te onderscheiden. Echt verbazingwekkend!” aldus de architect.

De gerenoveerde torens liggen op de heuvels van het stadje Antony en vallen direct op door het gedurfde ontwerp. De appartementencomplexen dragen daarmee zonder twijfel bij aan de aantrekkelijkheid van de hele buurt en de waardering van de bewoners.

Tours Bièvre in Antony, France cladded with Rockpanel Colours and Woods facade cladding

Project information

Project
Tours Bièvre I, II et III

Eigenaar
Hauts-de-Bièvre Habitat

Architect
Irèna Morawiec, Architecte Associée Groupe Arcane Architectes

rockpanel