Brandveiligheid gebouwen: hoe wordt gevelbekleding gemaakt?

Download onze brochure over brandveiligheid

Welke materialen worden gebruikt voor de meest toegepaste soorten gevelbekleding en hoe goed scoren die op het vlak van de brandveiligheid?

ACP en ACM: wat zijn de risico's op het vlak van brandveiligheid?

ACP (Aluminium Composiet Platen) of ACM (Aluminium Composiet Materialen) zijn vlakke panelen die bestaan uit twee dunne aluminium platen die met een kern van een ander materiaal verbonden zijn. Standaard wordt voor die kern polyethyleen (PE) of polyurethaan (PU) gebruikt. Die materialen zijn brandbaar en scoren slecht op het vlak van het brandgedrag. Om die prestaties te verbeteren, kunnen ze met brandvertragende middelen worden behandeld of zelfs volledig worden vervangen door minerale kernen. ACP's worden vaak gebruikt voor externe (gevel)bekledingen van gebouwen, isolatie- en bewegwijzeringstoepassingen.

Hoe wordt High Pressure Laminate (HPL) gemaakt?

HPL (High Pressure Laminate – hogedruklaminaat)-panelen zijn gemaakt van met hars geïmpregneerde celluloselagen die onder invloed van hoge temperaturen en hoge druk worden uitgehard. Voor die lagen wordt vaak bekledings-, decoratief of kraftpapier gebruikt. HPL-panelen bestaan voor ongeveer 60-70 % uit papier en voor ongeveer 30-40 % uit thermohardend hars. Al deze materialen zijn van nature brandbaar en scoren daardoor slecht op het vlak van brandprestaties. Deze prestaties kunnen worden verbeterd door brandvertragende middelen toe te voegen, maar ook dan blijft de calorische waarde van deze materialen hoog.

Vezelcement en brandveiligheid

Vezelcement is een composietmateriaal, dat gemaakt is van cement dat is versterkt met cellulosevezels. Panelen van vezelcement kunnen vooraf of achteraf worden beschilderd of gekleurd. Het brandgedrag van vezelcementpanelen is omwille van hun lage calorische waarde heel goed.

Steenwolvezels: van nature brandbestendig

De panelen van Rockpanel zijn gemaakt van sterk gecomprimeerde steenwolvezels van het natuurlijke materiaal basalt (vulkanisch gesteente). De panelen worden met een decoratieve coating afgewerkt. Voor het binden van de vezels worden kleine hoeveelheden thermohardend hars gebruikt. Hierdoor ontstaat een paneel met een lage calorische inhoud en heel goede brandprestaties.

Het is de binnenkant die telt. Aanvaard geen compromissen op het vlak van veiligheid.

Alles wat u moet weten over brandveilige gevelbekleding

Wilt u een uitgebreide presentatie krijgen over brandveiligheid in combinatie met gevelbekleding, waarbij we ook ingaan op vraagstukken die bij u spelen? Voor architecten en aannemers, organiseren wij graag een gratis Lunch & Learn-sessie, over dit onderwerp!

Meld je nu aan!
Corporate, meeting, business, team

Geïnteresseerd in een gratis Rockpanel FS-Xtra (A2) monster?

Rockpanel plaatmateriaal is niet allen brandveilig maar biedt nog veel meer voordelen voor uw project. Overtuig uzelf!

Vraag nu een gratis A2 monster aan

Meer informatie over brandveiligheid

rockpanel