Vanaf wanneer moet je rekening houden met brandvoorschriften?

Download onze brochure over brandveiligheid

Voldoen aan de brandvoorschriften kan een grote uitdaging zijn. Brand- en bouwvoorschriften verschillen van land tot land. Houd er ook rekening mee dat deze voorschriften vaak verouderd zijn. Aangezien ze dateren uit een tijd dat de wereld er heel anders uitzag (minder consumentenelektronica, andere bouwmethoden), is het van essentieel belang om te kiezen voor een brandveiligheidsoplossing die toekomstbestendig is.

Leg de lat op het vlak van brandveiligheid hoger en kies voor duurzame gebouwen. Maak je gebouwen vuurbestendig en toekomstbestendig.

Maak van brandveiligheid een centraal aspect in de bouw

Brandveiligheid moet in elk bouwproject een centraal thema zijn – ongeacht het type of de hoogte van een gebouw. Hoewel er regels en voorschriften bestaan over de definitie van hoogbouw, moet je je bewust zijn van de brandrisico's voor elk gebouw. Bewoners van een gebouw veilig houden moet altijd de hoogste prioriteit hebben.

Brandvoorschriften en nadenken over brandveiligheid begint op het moment dat je voor het eerst met een project bezig bent – ongeacht of het om nieuwbouw of renovatie gaat. Risicobeheer en risicobeoordeling zijn belangrijke aspecten die altijd een hoofdrol moeten spelen omwille van de impact van een brand op een gebouw, de bewoners en de eigenaar. Iedereen die bij het ontwerp en de bouw van een gebouw is betrokken, moet met deze aspecten rekening houden (architecten, aannemers, installateurs, eigenaars van gebouwen enz.).

Het is het beste om brandveiligheid vanuit een breed perspectief te benaderen. Die aanpak bestaat niet alleen uit gevelbekleding of isolatiematerialen, maar uit nog veel meer andere technische aspecten, zoals de toepassing van brandcompartimenten binnen het gebouw, brandbestendige dichtingen, een ontsnappings- en noodplan enz. Brandveiligheid is een aspect waarmee je al tijdens de ontwerpfase van een project rekening moet houden. Stel jezelf de vraag of je wilt voldoen aan de bouwvoorschriften, die vaak het absolute minimum betekenen voor brandveiligheid, of een stap extra wil zetten om een gebouw aan te bieden dat nog jarenlang brandveilig zal zijn en mede daardoor zijn economische waarde zal behouden. Als je voor dit laatste kiest, is de keuze voor niet-brandbare materialen een voor de hand liggende optie. Op die manier voorkom je al tijdens de ontwerpfase de risico's die verband houden met brandbare materialen en draag je bij aan een brandveiliger en duurzamer gebouw.

Volstaat het niet als ik de nationale bouwvoorschriften naleef?

Nationale bouwvoorschriften zijn vaak verouderd; in veel gevallen zijn ze jaren geleden ingevoerd en sindsdien niet meer bijgewerkt. Ze houden daardoor geen rekening met moderne ontwikkelingen, zoals de grotere brandlast (consumentenelektronica, meer meubels, nieuwe bouwmaterialen en moderne bouwmethoden) waaraan gebouwen tegenwoordig worden blootgesteld.

In veel Europese landen is het gebruik van niet-brandbare materialen niet verplicht. Als je een volledig brandveilig gebouw wilt bouwen, moet je meer doen dan alleen de voorschriften naleven. Deze vormen vaak slechts het absolute minimum. Het gebruik van niet-brandbare materialen voor gevelbekleding garandeert een maximale veiligheid bij een brand die in het gebouw ontstaat of die via een externe bron (bv. vuilnisbak of voertuig) in het gebouw binnendringt. Zorg er ook voor dat de geteste kit (met een zekere brandclassificatie zoals A2 of B) ook in de uiteindelijke toepassing wordt gebouwd.
 

Alles wat u moet weten over brandveilige gevelbekleding

Wilt u een uitgebreide presentatie krijgen over brandveiligheid in combinatie met gevelbekleding, waarbij we ook ingaan op vraagstukken die bij u spelen? Voor architecten en aannemers, organiseren wij graag een gratis Lunch & Learn-sessie, over dit onderwerp!

Meld je nu aan!
Corporate, meeting, business, team

Geïnteresseerd in een gratis Rockpanel FS-Xtra (A2) monster?

Rockpanel plaatmateriaal is niet allen brandveilig maar biedt nog veel meer voordelen voor uw project. Overtuig uzelf!

Vraag nu een gratis A2 monster aan

Meer informatie over brandveiligheid

rockpanel