Wat zijn de brandrisico's van gevelbekleding? Hoe ga je daarmee om?

Download onze brochure over brandveiligheid

Gevelbekleding en brandveiligheid: over deze combinatie is al veel gezegd en geschreven. Als brandbare materialen worden gebruikt voor gevelbekleding of als materialen op de verkeerde manier worden gebruikt, kan dit leiden tot grotere risico's op het vlak van brandveiligheid.

Wanneer u daarentegen de juiste keuzes maakt, kan gevelbekleding een volledig veilige optie zijn. Als je de feiten kent, kun je gemakkelijker de juiste beslissingen nemen.

De risico's van het gebruik van brandbare materialen bij gevelbekleding

Als er brandbare materialen worden gebruikt bij gevelbekleding of de isolatie, kan de impact zeer ernstig zijn wanneer een brand uitbreekt in een hoog gebouw of een hoogrisicogebouw. Brandbare materialen kunnen bijdragen aan de verspreiding van rook tijdens een brand en het risico vergroten dat de brand zich uitbreidt naar een andere verdieping of een andere ruimte. Op die manier kan de brand zich verspreiden en vluchtroutes afsnijden, waardoor bewoners in het gebouw vast komen te zitten.

Bovendien produceren alle brandbare materialen een zekere hoeveelheid giftige rook als ze branden. De hoeveelheid is afhankelijk van het materiaal, de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is en de duur van de brand. In voldoende hoge concentraties en wanneer ze lang genoeg blijft hangen, creëert giftige rook gevaarlijke gezondheidstoestanden voor mensen die eraan worden blootgesteld. Bij een brand sterven dan ook meer mensen als gevolg van de inademing van giftige rook dan door de brand zelf.

Als je gevelbekleding gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste materialen gebruikt en ze op een correcte manier toepast
Gevelbekleding op een veilige manier

Als je voor de bekleding (en de isolatie) van gevels aan de strengste normen op het vlak van brandveiligheid wil voldoen, zijn niet-brandbare materialen altijd de beste keuze. Installeer die materialen ook altijd op de juiste manier, in overeenstemming met de richtlijnen van de fabrikant. De beste manier om risico's te voorkomen, is om ze al tijdens de ontwerpfase volledig 'weg te werken'. Daarom is het belangrijk om in alle fasen van het bouwproject alleen niet-brandbare gevelbekledingsmaterialen te gebruiken – vanaf het moment dat de eerste plannen worden opgesteld tot het moment dat het gebouw uiteindelijk wordt gerealiseerd.

Heb je vragen over veilige constructies?
 

Alles wat u moet weten over brandveilige gevelbekleding

Wilt u een uitgebreide presentatie krijgen over brandveiligheid in combinatie met gevelbekleding, waarbij we ook ingaan op vraagstukken die bij u spelen? Voor architecten en aannemers, organiseren wij graag een gratis Lunch & Learn-sessie, over dit onderwerp!

Meld je nu aan!
Corporate, meeting, business, team

Geïnteresseerd in een gratis Rockpanel FS-Xtra (A2) monster?

Rockpanel plaatmateriaal is niet allen brandveilig maar biedt nog veel meer voordelen voor uw project. Overtuig uzelf!

Vraag nu een gratis A2 monster aan

Meer informatie over brandveiligheid

rockpanel