School voor bijzonder onderwijs met een speelse, kindvriendelijke gevel

De Betty-Greif-school in het Beierse Pfarrkirchen is als sinds de jaren 80 een toonaangevende instelling voor buitengewoon onderwijs in het district Rottal-Inn. De schooltelt 10 klassen en een dagklas en herbergt ook groepen van telkens 10 leerlingen die op de school worden voorbereid. Met 150 leerlingen had het schoolgebouw haar maximumcapaciteit bereikt. Het complex was aan een algehele renovatie toe en moest met 450 m² worden uitgebreid.

Rockpanel gevelpanelen, de ideale keuze in alle opzichten

De opdracht werd toegewezen aan COPLAN AG, een ingenieursbureau uit Eggenfelden dat een ruime ervaring heeft met het bouwen en renoveren van scholen. Het project omvatte een uitbreiding van het schoolgebouw met een westelijke en noordelijke vleugel, beide met een plat dak. De westelijke vleugel werd met het bestaande gebouw verbonden en de noordelijke vleugel werd met één verdieping verhoogd, over het bestaande gebouw heen. Zo wordt de bestaande speelplaats niet alleen vergroot maar ook gedeeltelijk overdekt.

De keuze voor de Rockpanel panelen was het resultaat van een omvangrijke selectieprocedure. De architecten hadden in eerste instantie een houten gevel voorgesteld, maar de opdrachtgever vreesde dat die optie op termijn teveel onderhoud zou vragen. Bovendien wenste hij een levendige en kindvriendelijke gevel. De keuze viel uiteindelijk op de Rockpanel panelen vanwege het ruime kleurenassortiment, de eenvoudige verwerking, de duurzaamheid en het makkelijk onderhoud.

Zo werden de panelen voorzien van een transparante, waterafstotende en zelfreinigende ProtectPlus-laag. Regen en vuil hebben er geen vat op. En ook graffiti –die wel vaker voorkomen in schoolomgevingen- kunnen met een speciaal schoonmaakproduct makkelijk worden verwijderd.

Ook de brandveiligheid en de milieuvriendelijkheid van het materiaal stelden de opdrachtgever meteen gerust. Standaard Rockpanel panelen voldoen aan de Europese brandklasse B-s2, d0 voor bouwmaterialen (vlg. EN 13501-1).BRE Global, onderdeel van het Britse Building Research Establishment, heeft de ecologische eigenschappen van de Rockpanel gevelpanelen beoordeeld met A+ / A ratings.

Ruim kleurenassortiment als beslissende factor

Architect Dietmar Wöhler over de keuze voor Rockpanel Colours gevelpanelen. “Het brede kleurenpalet van Rockpanel Colours gaf de doorslag. Het was hét alternatief voor onze oorspronkelijke plannen. Zo konden we voluit gaan voor een vrije vormgeving. De gevel is uitgevoerd in 3 verschillende groentinten. Ze werden in een willekeurige volgorde gemonteerd met een gevarieerd en levendig geheel als resultaat. Schuine voegen versterken dat effect nog en voorkomen een strakke en monotone indeling. We konden de gevel realiseren preciés zoals we het wilden door het ruime kleurenassortiment en omdat Rockpanel bijzonder makkelijk te verwerken is.”

Renovation and extension of the Betty-Greif school in Pfarrkirchen, Germany with Rockpanel Colours incl. ProtectPlus coating

The facts

Aannemer
Administrative district Rottal-Inn, Germany

Plan
COPLAN AG, Eggenfelden, Germany

Producten
Rockpanel, Roermond, The Netherlands

rockpanel