Duurzame school laat niets aan toeval over

Nog elke dag roept basisschool Les Trèfles in het Belgische Anderlecht verwondering op. Niet alleen kinderen, maar zeker ook volwassenen zijn onder de indruk van de magische kleurwisselingen van het gebouw. Aan de gevels kwam echter geen toverstaf te pas. Wel Rockpanel Chameleon! 

Een stimulerende leeromgeving

De inspiratie voor het ontwerp – vier deels overlappende cirkels – haalde architect Patrick Vonck van architectenbureau Árter uit de naam van de wijk: Les Trèfles (de klavers). Cirkels hebben echter nog meer pluspunten: uit onderzoek blijkt dat ronde speelruimtes tot 20% meer spontane beweging uitlokken. Ook is in ronde gebouwen het totale geveloppervlak 20% kleiner, terwijl het vloeroppervlak gelijk blijft. 

Gevelbekleding die uitstekend past bij de seizoensveranderingen

Duurzaam en praktisch

Het nieuwe schoolgebouw is bijzonder duurzaam (BREEAM A+ rating). Met een energiegebruik van slechts 12 kWh/m2 per jaar werd het een vrijwel passief gebouw. Bij de materiaalkeuze speelde onder andere de lage milieubelasting van Rockpanel gedurende de hele levenscyclus mee.

 Een deel van de panelen werd ook gebruikt voor bewegwijzering. Doordat het materiaal ongevoelig is voor weersomstandigheden en vocht, konden de Rockpanel platen gefreesd worden zonder dat daarvoor een speciale behandeling nodig was. Ook de hoofdaannemer, CFE Brabant, was blij met de eenvoudige verwerking van de panelen. Naast Rockpanel Chameleon werden ook Rockpanel Natural en Colours toegepast.

 

Positieve reacties

Belgische overheid riep Les Trèfles uit tot een van de ‘Voorbeeldgebouwen 2012’. Een mooie beloning voor het creatieve ontwerp. Architect Vonck kreeg ook voor de oplevering al veel positieve reacties. “Het lokale bestuur en andere schooldirecties zijn enthousiast, er is ruime persbelangstelling en buurtbewoners verwonderen zich over de magische kleurwisselingen. Persoonlijk vind ik het een zeer geslaagd project. De cirkels, het duurzame aspect en de materialen: het versterkt elkaar allemaal optimaal.”

New build of the Les Trèfles primary school in Anderlecht, Belgium with Rockpanel Natural & Rockpanel Chameleon exterior cladding. Les Trefles
rockpanel