Sélectionnez la langue
Nederlands
School voor bijzonder onderwijs met een speelse gevel

School voor bijzonder onderwijs met een speelse gevel

PROJECTBESCHRIJVING

Licht, onderhoudsvriendelijk en aantrekkelijk - dat waren de vereisten waaraan de gevel van de uitbreiding van een school voor bijzonder onderwijs in het Beierse Pfarrkirchen moest voldoen. De oplossing werd gevonden in een geventileerde gevel met Rockpanel Colours panelen. Drie verschillende groentinten die elkaar op een onregelmatige manier afwisselen en de schuine voegen, bezorgen het gebouw een levendige gevel vol variatie.

Als een instelling voor buitengewoon onderwijs is de Betty-Greif-school een belangrijk onderdeel van het algemene onderwijssysteem in het district Rottal-Inn. De school in Pfarrkirchen biedt negen leerjaren aan, telt tien klassen en een dagklas, en herbergt daarnaast ook groepen van telkens 10 leerlingen die op de school voorbereid worden. Met in totaal 150 leerlingen had het schoolgebouw dat in de jaren‘80 gebouwd was, haar maximumcapaciteit bereikt. Voor een totaalbedrag van bijna 5 miljoen euro zou de school met 450 m² uitgebreid worden en het bestaande gebouw gerenoveerd.

Verbouwen tijdens schooltijd

Binnen een Europese aanbestedingsprocedure ging de voorkeur naar het concept van COPLAN AG, een onafhankelijk ingenieursbureau uit Eggenfelden dat een grote ervaring heeft met het bouwen en renoveren van scholen zonder hun werking te verstoren. Het project bestond uit een uitbreiding van het schoolgebouw met een westelijke en noordelijke vleugel, telkens met een plat dak. Daarbij werd de westelijke vleugel met het bestaande gebouw verbonden en de noordelijke vleugel met een verdieping verhoogd. Die nieuwe verdieping steekt uit over het bestaande gebouw en steunt op pilaren. De bestaande speelplaats kon daardoor vergroot worden en tegelijk van een overdekt gedeelte voorzien worden. Het ontwerp bood niet alleen de ideale voorwaarden voor de individuele begeleiding van de kinderen, maar zorgde tegelijk ook voor de optimale verbinding met het bestaande gebouw.

Rockpanel gevelpanelen overtuigden over de hele linie

De keuze voor de Rockpanel panelen was het resultaat van een omvangrijke selectieprocedure. Daarbij werden diverse mogelijkheden voor de gevel besproken. Het oorspronkelijke ontwerp van de architecten bevatte bekleding met houten gevelpanelen. Omdat de opdrachtgever vreesde dat deze optie op termijn veel onderhoud zou vergen, werd naar andere oplossingen gezocht. Bovendien wenste de opdrachtgever een levendige en kindvriendelijke gevel. De keuze viel uiteindelijk op de Rockpanel panelen vanwege hun ruime kleurenassortiment, eenvoudige verwerking en duurzaamheid. “Het was precies het juiste product voor de geveltoepassing van de Betty-Greif-school die wij voor ogen hadden,” benadrukte Torsten Mehlsteibl, technicus in beheer van planning en site management bij COPLAN AG. Ook op het vlak van de brandveiligheid zaten de ontwerpers meteen goed: in hun standaarduitvoering voldoen de Rockpanel panelen aan de Europese brandklasse B-s2, d0 voor bouwmaterialen (volgens EN 13501-1). Bovendien vormen ze in vergelijking met andere materialen voor gevelbekleding een bijzonder milieuvriendelijk alternatief. BRE Global, een instelling die deel uitmaakt van het Britse Building Research Establishment (BRE), heeft de ecologische eigenschappen van de Rockpanel gevelpanelen beoordeeld met A+ / A ratings.

Ruim kleurenassortiment is de beslissende factor

Architect Dietmar Wöhler, raakte overtuigd door het ruime assortiment van Rockpanel, die zich door talrijke designs en kleuren onderscheiden. Dit gaf de architect een ruime keuzevrijheid in designs en kleuren. Voor de school koos hij de productlijn Rockpanel Colours, die gekenmerkt wordt door het zo goed als onbegrensde kleurenpalet. 50 standaardkleuren zijn meteen uit voorraad leverbaar. En vanaf een oppervlak van 100 m² kan de producent haast elke gewenste RAL/NCS-kleur leveren. “Wegens het ruime kleurenpalet van Rockpanel Colours zijn we afgestapt van de plannen voor een houten gevel en hebben we voor een vrije vormgeving gekozen,” stelt architect Dietmar Wöhler.

Zo ontstond een gevel in drie verschillende groentinten, allemaal speciale kleuren, in de uitvoering 8 mm Durable. Ze werden in een willekeurige volgorde gemonteerd en zorgen zo voor een gevarieerde en levendige gevel. Schuine voegen versterken dat effect nog verder en ze voorkomen een strakke en monotone indeling van de panelen. De architect was ook nog vol lof over een ander aspect: “Omdat de Rockpanel gevelpanelen in haast alle RAL-kleuren beschikbaar zijn en ook bijzonder gemakkelijk te verwerken, kon de gevel helemaal volgens onze plannen gerealiseerd worden”.

Een extra beschermlaag

Om tegemoet te komen aan de vraag van de opdrachtgever naar een onderhoudsvriendelijke gevel, kregen de panelen een additionele beschermlaag. Deze transparante ProtectPlus-laag is waterafstotend en verhoogt de zelfreinigende kracht van de panelen. Afgezet vuil hecht zich niet langer meer aan het oppervlak, maar wordt eenvoudig weggespoeld door de regen of gewoon met water. De panelen blijven zuiver en ook graffiti die bij scholen wel vaker voorkomen, kunnen met een speciaal schoonmaakproduct gemakkelijk verwijderd worden.

De uitbreiding bezorgt de Betty-Greif-school nu een duidelijke meerwaarde. “De kleuren van de gevel ogen altijd fris en helder.” Fritz Preisinger, de directeur van de Betty-Greif-school, is vol lof over de realisatie en benadrukt daarbij nog: “Ook wanneer het regent en er geen zon is, licht het groen altijd op”. De volledige renovatie van het oude gebouw van de Betty-Greif-school is in de lente van 2018 gepland.

Back