Sélectionnez la langue
Nederlands
De creatie van een monumentaal pand met een markante gevel
Herlev - Denemarken

De creatie van een monumentaal pand met een markante gevel

projectbeschrijving

Het Lampestedet appartementencomplex, een ontwerp van KANT architecten, maakt deel uit van de transfor- matie van het industrieterrein Glødelampen in Herlev, Denemarken in een bruisende woonwijk. Lampestedet, gelegen in de buurt van Kopenhagen, is ontwikkeld als een betaalbare huisvesting waarin 30 appartementen bestaande uit vijf verschillende modellen zijn ondergebracht die in grootte variëren van 70 tot 100m². Alle appartementen zijn voorzien van een royaal balkon.

Het project biedt ook ruimte aan ernaast gelegen drie verdiepingen tellende tussenwoningen met 16 wooneenheden. De opvallende ligging geeft het zeven verdiepingen tellende gebouw een sterk visueel voorkomen. “Door gebruik te maken van de top locatie op het C1 perceel in de noordoostelijke hoek van het terrein hadden we de unieke mogelijkheid een monumentaal pand te creëren dat er tussen de nieuwe gebouwen uit ziet als een icoon,‘’ aldus project architect Rune Bech van KANT arkitekter. Opgezet in een L-vormig plan, ligt de lange opbouw van het gebouw aan de achterkant tegen de spoorweg en tegenover een op het zuiden gerichte binnenplaats waar zich ook de parkeerplaats bevindt.

Dynamische uitstraling en duurzaam

Het verhoogde complex onderscheidt zich door een markante gevel. Onregelmatig van vloer tot plafond geplaatste ramen en zwevende balkons geven het gebouw een dynamische uitstraling. Vanwege de bekleding met Rockpanel Natural plaatmateriaal, heeft de gevel een robuuste en natuurlijke uitstraling die vooral in het zonlicht tot leven komt en draagt zo bij aan het iconische voorkomen van het gebouw. Het was logisch om voor Rockpanel gevelbekleding te kiezen gezien de functionele, esthetische en economische voordelen. “ De gevelbekleding waarnaar we op zoek waren moest een gelijkmatige structuur hebben, robuust zijn, weinig onderhoud nodig hebben en duurzaam zijn’’ vertelde Bech. Bovendien moet het ook goed verweren en betaalbaar zijn voor dit type huisvesting.

Een betaalbaar, eerlijk en duurzaam product

Rockpanel gevelbekleding combineert de visuele aantrekkingskracht van hout met technische voordelen zoals vochtbestendigheid en installatiegemak. Aangezien het niet van grondverf of vernis voorzien is zal Rockpanel Natural verweren en op een natuurlijke wijze geleidelijk aan verkleuren tot een warme donkerbruine patina, vergelijkbaar met het verouderingsproces van steen hout of metalen.

De panelen maken ook een onderhoudsarme gevel mogelijk. Door de hoge dimensiestabiliteit en duurzaamheid zal de Rockpanel gevel mooi blijven en na verloop van tijd zelfs mooier worden. Bech: “We hebben voor Rockpanel gekozen omdat het een betaalbaar, eerlijk en duurzaam product is. Het materiaal is stijlvol, patineert en heeft een warme gloed die doet denken aan houten gevelbekleding.

Omdat het van een natuurlijk materiaal is gemaakt hebben de Rockpanel Natural platen elk een verschillend patina waardoor een verfijnde en gevarieerde uitstraling aan de compositie van de gevel wordt toegevoegd. Bovendien dragen de Rockpanel platen die BRE Global gecertificeerd zijn om te voldoen aan A+ of A ratings voor diverse constructies en maatregelen zoals zonnepanelen, een groen dak en regenwaterinstallaties er aan bij om de hoge duurzaamheidsdoelstellingen van het gebouw te behalen. Royale balkons zijn op het zuiden, oosten en westen gericht om het maximale aan zon- en daglicht te krijgen.

Back