Sélectionnez la langue
Nederlands
Een levendige gevel in harmonie met de natuur
Eggenfelden - Duitsland

Een levendige gevel in harmonie met de natuur

projectbeschrijving

Het Duitse familiebedrijf BRUNNER in het Beierse Eggenfelden, is sinds 1946 gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van hoogwaardige kachels en haarden. De keuze van het bedrijf om vanaf 2010 ook verwarmings- en boilersystemen te ontwikkelen, leidde tot toenemend plaatsgebrek en uiteindelijk tot de bouw van een volledig nieuwe productiefaciliteit. Het ontwerp van architect prof. Markus Frank bestaat uit twee moderne gebouwen met opvallend innovatieve en karakteristieke kenmerken – zowel binnen als buiten. De markante buitengevel sluit naadloos aan bij de toekomstgerichte bedrijfsactiviteiten van BRUNNER.

Een nieuw kantoorgebouw met stimulerende werkomgeving en een nieuw gebouw voor verwarmingstechniek van circa 4.500 m² werd gerealiseerd. Het biedt plaats aan instructieruimtes voor medewerkers en klanten, technische ontwikkelings- en testruimten, en een magazijn met los- en laadzone. De essentiële functie van hout als brandmateriaal voor BRUNNER producten is terug te vinden in de natuurlijke vormgeving en uitstraling van beide gebouwen bekleed met Rockpanel plaatmateriaal. Ook binnen worden bezoekers omgeven door hout en een indrukwekkend gevoel van ruimte: ruim negen meter hoge, gewelfde plafonds en grote betonnen vlakken in combinatie met warme, natuurlijke materialen zoals aarde en massief hout laten een onvergetelijke indruk na.

Flexibel als hout, stijlvol als cortenstaal

Het gebouw heeft een warme en natuurlijke uitstraling. In het ontwerpproces werden cortenstaal en grote houten leien overwogen als bekledingsmateriaal. Hierbij was het cruciaal dat de strakke lijnen van het gebouw behouden bleven en dat het gehele project gerealiseerd werd binnen het voorziene budget. Doel was het creëren van homogene oppervlakken met een uniek karakter door het toepassen van betaalbare bouwmaterialen.

Architect prof. Markus Frank formuleerde diverse mogelijkheden: "Voor de gevel dachten we aan natuurlijke houttinten of een warm roesteffect. Gestapeld brandhout vormt immers een integraal aspect van het BRUNNER-assortiment. Organische bouwmaterialen moeten perfect in evenwicht zijn met hun omgeving en het heersende klimaat. Net zoals bij klassieke houten gevels, moet er sprake zijn van een natuurlijk verweringsproces."

Puur, natuurlijk, uniek en duurzaam

Met Rockpanel Natural vond prof. Frank de perfecte oplossing. Dit robuuste plaatmateriaal op basis van het gesteente basalt ondergaat een natuurlijke verwering en verkleuring onder invloed van zonlicht en het klimaat. Net zoals hout, verweren en verkleuren de aanvankelijk geelgroene ongelakte gevelpanelen, om na ongeveer zes weken een rijke bruine tint aan te nemen die zorgt voor een natuurlijke en unieke ‘look’.

Hoogwaardige isolatie

Om een hoogstaande thermische isolatie van beide gebouwgevels te garanderen, installeerde het aannemersbedrijf Mangertseder Zimmerei & Holzbau GmbH eerst dampdoorlatende isolatiepanelen gemaakt van onbrandbare steenwol (ROCKWOOL Fixrock 035). De Rockpanel Natural gevelplaten werden vervolgens bevestigd op een houten draagstructuur. De uitvoering van deze achterconstructie moest zeer precies beantwoorden aan de specifieke eisen van het unieke ontwerp van prof. Frank en zijn opdrachtgever.

Managing director Ralf Mangertseder herinnert zich: "Het montageplan werd voortdurend aangepast in overleg met de klant en op basis van de door ons gerealiseerde voorbeeldpatronen. Al onze inspanningen werden uiteindelijk meer dan beloond – een volkomen unieke gevelpartij met een moderne én natuurlijke uitstraling die perfect aansluit bij het BRUNNER-bedrijfsethos. De V-vormige pijlers en het voegenpatroon van de gevelbekleding links en rechts van de hoofdingang doen denken aan gestileerde bomen, precies zoals de heer Brunner het graag wilde."

Gemakkelijke verwerking

“In totaal installeerden we ruim 6.268 m² Rockpanel Natural panelen met een plaatdikte van 10 mm", gaat hij verder. "We waren erg onder de indruk van de gemakkelijke verwerking van het materiaal, vooral bij het op maat zagen van het plaatmateriaal. Hoewel het plaatmateriaal is vervaardigd uit basalt en dus bijzonder robuust is, is het verwerkbaar als hout en kan bewerkt worden met hetzelfde gereedschap.

Het vochtongevoelige materiaal hoeft niet verder afgewerkt of behandeld te worden aan de oppervlakken, zaagkanten of boorgaten. Alle panelen werden eenvoudig bevestigd met schroeven in bijpassende kleur.” Hij en zijn team zijn zo tevreden over de Rockpanel gevelbekleding dat ze het materiaal ook in de toekomst zo veel mogelijk willen blijven gebruiken: "Het was veel moeilijker of zelfs onmogelijk geweest om het complexe montageplan voor het kantoor- gebouw te realiseren met een ander bekledingsmateriaal.”

Accenten in antraciet

Het team van Ralf Mangertseder gebruikte antracietgrijze Rockpanel Colours (RAL 7016) gevelplaten voor de loopbrug tussen het kantoorgedeelte en het gebouw voor verwarmingstechniek. De koele grijstinten vormen een mooi contrast met de warme bruintinten van beide gebouwen. Ulrich Brunner is bijzonder tevreden met het resultaat: "Wij hechten grote waarde aan individualiteit en alle andere aspecten van onze unieke bedrijfscultuur. We hebben dan ook veel zorg en tijd besteed aan het ontwerp van een minimalistische façade. Dit heeft geresulteerd in prachtige kantoren en showrooms. Het gebouw imponeert zonder pretentieus te zijn. Dat is precies wat we wilden als visitekaartje voor onze gasten.”

Back